Kutsu

kuva(12)

Luulen että Suomessa ei ole montaakaan naista, joka ei olisi edes joskus miettinyt miltä tuntuisi saada kutsu Presidentinlinnaan itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Ja jos perheesssä on tv, on ihan jokainen sukupuoleen ja -polveen katsomatta nähnyt ainakin pätkän juhlallisesta kättelyseremoniasta, jota toimittajat sanoittavat parveltaan. Linnan juhlat ovat ehdottomasti kollektiivinen kansakuntakokemus.


Entäs sitten, kun kutsu oikeasti tulee? Kun se tulee ihan puun takaa, työpöydälle kannettuna keskelle sellaista ei-niin-kovin-onnistunutta työpäivää, jollaisia vain tiistaille voi osua?


Kun postien jakamisesta huolehtiva ihana naishenkilö silmät sädehtien toi minulle nimelläni varustetun kirjekuoren, jonka postimerkissä hulmusi siniristilippu, leiman päiväys oli 6.11. ja lähettäjäksi oli merkitty tasavallan presidentti, ei jäänyt paljonkaan epäilyksiä sisällöstä. Asettelin kirjeen kauniisti nojalleen ja odottelin hyvän aikaa avaamisen kanssa. Olin otettu ja yllättynyt, mutta heti kirkkaana kolmosena tuli ilontunne siitä, että nyt tämä tyttö voi kerrankin viedä miehensä kunnon juhliin.

Kun lopulta sain tarpeekseni kuoren ihailusta ja avasin sen, iski kuitenkin hirmuinen kriisi: kutsuun oli teksatttu vain minun nimeni. En mene. En mene yksin ja jätä toista kotiin television sinisen valon välkkeeseen päivystämään.

Seurasi viestiä puolisolle (arvaa mikä tuli ja arvaa se ei ookaan avec! ynnä muuta sen kaltaista tekstuaalista pulputusta) sekä murheen murtamaa purkautumista lähimmille työkavereille, mutta sen tuloksena myös tietävämmältä saatu autuaaksitekevä tieto, että kutsu on periaatteessa aina avec. Kun Tasavallan presidentin kanslia ei ole varma kutsutun parisuhdestatuksesta, kutsu lähtee vain yhdelle hengelle. Mikäli avec on olemassa, kutsu vaihtuu puhelinsoitolla uuteen, kahdella nimellä varustettuun.

Soitto vainen, ja ystävällistäkin ystävällisempi virkailija lupasi hoitaa asian, kunhan ensin palautan jo saamani kutsukortin. Rutiinijuttu.

Nyt vihdoin pääsin siihen klassiseen tunnelmaan, minkä kutsun saamista olen kuvitellutkin seuraavan. Mitä mä pistän päälleni?? Reilut kolme viikkoa aikaa!! Hei, meidät on kutsuttu Linnan juhliin!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s