Välke

 

kuva(15)

 

Kalevalaisten Naisten Liitto toivoi 80-vuotisjuhlavuodekseen korua, joka olisi tyystin muuta kuin on totuttu odottamaan. Siinä haluttiin olevan ikuisuutta ilmentävä numero kahdeksan ja sen piti olla toteutukseltaan sellainen, että mahdollisimman moni pystyy sen hankkimaan. Muuten sain hyvin vapaat kädet.

Suunnitelmista valikoitui juhlavuoden koruksi Välke-niminen aihio erilaisuutensa ansiosta, mutta myös kertomuksella sen takana lieni osuutensa.


Suunnittelun alku oli tarinassa, tarina taas löytyi aikojen alusta eli kalevalaisesta esiäidistä, veden emosta.


 

Veden emo oli muusani kahdesta syystä: ensinnäkin siksi, että Kalevalaisten Naisten liitto on syntynyt halusta kunnioittaa suomalaista naista patsaalla. Patsastoimikunnan ajatus kantoi pidemmälle kuin sen puuhanaiset 80 vuotta sitten aavistivatkaan. Syntyi kulttuurijärjestö, yritys ja lopulta patsaskin. Halusin korun liittyvän jollakin tavalla yhdistyksen luomistarinaan, ja mikäpä sen paremmin tekisi kuin kansalliseepoksemme komea tarina ensimmäisestä naisesta ja alkuäidistä, joka loi pimeästä merestä vesistömme:

“…Kussa kättä käännähytti, siihen niemet siivoeli;
kussa pohjasi jalalla, kalahauat kaivaeli;
kussa ilman kuplistihe, siihen syöverit syventi.

Kylin maahan kääntelihe: siihen sai sileät rannat;
jaloin maahan kääntelihe: siihen loi lohiapajat;
pä’in päätyi maata vasten: siihen laitteli lahelmat…”

Toinen syy, miksi juuri tämä runo kiinnosti, on se, että Suomen vesistöt ovat kauneinta mitä tiedän. Niiden rannoilta Välke lainasi muotonsa: syntymäpäiväsankarittaren vuosien numerot, kahdeksikko ja nolla, on piilotettu aaltojen ja virtojen pyöristämien pikkukivien hahmoon; sellaisten, joita kai jokainen on joskus lapsena – aika moni vielä aikuisenakin – katsellut matalassa vedessä. Järven tai meren aallot, joen tai kenties jo jääkauden sulamisvesien virtaukset ovat hioneet ne sileiksi ja kauniiksi.

Juhla-Välke on vielä työpöydällä. Tarina jatkuu…

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s