Suomalaiset kengät

 

kuva(17)

Puku on se iso juttu. Kunhan iltapuku on miettittynä ja valmistumassa, on kaikki muu juhlaan valmistautumisessa lastenleikkiä. Right?

Not.

Kun pikkutarkkoja ihmisiä työskentelee saman asun ympärillä useampiakin kappaleita, on täysin odotettavissa, että kaappi on täynnä kenkiä, mutta ei mitään jalkaanlaitettavaa. Kenkien sovitteleminen on kuitenkin helppoa ja mukavaa, kaupunki täynnä kauppoja, joten en uskonut siitä tulevan ongelmaa.

Kenkäkaupoille kipaistessani johtotähtenä oli yhä sama jalo ajatus suomalaisen työn suosimisesta kuin puvunkin kanssa. Hyvä tahto ja toiveet kuitenkin karisivat sillä pettymyksin kivetyllä tiellä jo ensi metreillä. Suomessa ei enää valmisteta naisten avokkaita.

Olen kotoisin paikkakunnalta, joka oli aikoinaan tunnettu kenkätehtaistaan. Kaupungin miehet kävivät tehtaissa töissä, naiset punoivat iltapuhteena kotona tv:n edessä mokkasiinien rypytyksiä sormet naukuen. No, eivät puno enää. Ei ole tehtaita, joille punoa.

Jos on tahtoa, löytyy keinotkin, on useimmiten paikkansapitävä viisaus. Tällä kertaa se toteutui ihan melkein. Jopa tällä äärettömän tiukalla aikataululla olisi katajanokkalaisen Haraldin Kengän suutari Nora naputellut minulle omin käsin juhlakengät haluamastani materiaalista, koska “jos joku noin kovasti haluaa suomalaiset jalkineet…” Avokas on kaiken lisäksi kaikkein haastavin jalkine valmistaa, joten arvostan toden teolla tällaista ammattimaista otetta kääriä hihat haastavammassakin paikassa.

Valitettavasti aikataulu kostautui sittenkin, sillä oikeanlaista lestiä sopivassa koossa ei löytynyt suutarinverstaan varastoista. Se on tekemätön paikka, jos aikaa on jäljellä pari viikkoa.

Haraldilla oli kaikesta huolimatta mukava asioida, eikä kenkien teettäminen jatkossa ole mikään mahdottomuus. Olen omistanut pian 20 vuotta kotimaiset käsintehdyt maiharit, jotka ovat edelleen hyvässä vedossa ja täysin pätevät. Voin vain kuvitella miten hyvältä omilla mitoilla tehdyt kengät tuntuisivat. Tuollaisilla käyttövuosilla teettämisestä voi puhua melkein jo investointina. Sitä paitsi on upeaa, että tällaistakin ammattilaisuutta on vielä olemassa.

Vaan mistä juhlijalle kengät tähän hätään?

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s