Linnan kundit

_MG_5518 (1)

 

Siinä kun nainen (minä) mellastaa juhlien tiimoilta mekkojen, kenkien, laukkujen, meikkien, hiusten ja kynsien kanssa kauneusmarkkinoilla kuin viimeistä päivää, voi mies (mieheni), kävellä kaapille, todeta frakin odottavan paikallaan ja keskittyä tärkeämpiin asioihin, kuten ojentautua sohvalle kuuntelemaan musiikkia (Trio Töykeät).

Juhlaetiketti sallii miehille aika vähän liikkumavaraa vaatteiden suhteen, vaikka toki itsenäisyyspäivän juhlissa on välillä nähty myös frakki-tumma puku-kansallispuku -linjasta erottuvaa pukeutumista. Mutta mikä on Duudsoneille ja Tampere-talolle passelia, ei välttämättä toimi Presidentininnassa ja normatiivisempaa elämää viettävän mieshenkilön yllä.

Itsenäisyyspäivä olkoon näin ollen tälle frakkimiehelle päivä, jona ilmaisunvapautta tuodaan esille vain kuiskaten, ei huutaen. Jotain pientä omaa pitää siis kuitenkin saada mahtumaan mukaan, vaikka sitä eivät muut edes huomaisi.

Hän toivoi, että saisi asuunsa jollakin tapaa mukaan suunnittelemani Jussi-korun, alun alkaen suomalaisuuden symboliksi Sisun nimellä tehdyn.

Puukkoaihe toimii hyvin kansamme vertauskuvana, sillä meillä se ei ole ensimmäiseksi väkivallan väline, vaan jokaisen kädessä kuluva yleistyökalu, jolla on paikkansa jo kansallispuvuissammekin. Puukollahan sinnikäs rakentaa vaikka talon. Parhaimmillaan puukko myös on taideteos, sepän ammattitaidon osoitus. Meillä puukon voi antaa lahjaksikin, toisin kuin monessa muussa maassa. Tulkitsen sen johtuvan luottamuksesta: kukapa viholliselleen puukon lahjoittaisi?

Niinpä mieheni tulee tekemään pikkuruisen etikettirikkeen käyttämällä frakkipaidassaan kultaisten kalvosinnappien sijasta hopeisia – ja tietenkin puolisonsa suunnittelemia puukkoaiheisia sellaisia. Ovela kettu: Duudsonit joutuivat juhlimaan ilman helavöihinsä kuuluvia puukkoja, mutta tämä mies aikoo pitää asunsa kokonaisena, teräaseineen kaikkineen.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s